fredag 30 november 2007

Snart e´re jul


Om inte bilringarna skall öka i omkrets onödigtvis under denna ovanligt långa
helg gäller det att kolla vad man stoppar i sig. Lite tips här - hämtat från Fritt Flyt.se på nätet.
Jag köper Omega-3 kapslar, bästa fettet, hos dem. Såhär:

Nyttig julmat

Nu är snart julen här och med den en massa god mat. På julbordet finns det mycket mat som är bra för din hälsa. Vi hjälper dig att välja rätt mat på julbordet så du kan bibehålla en sund livsstil även över jul.
Sill
Den feta sillens mineraler, vitaminer, omega-3 och omega-6 fettsyror är nödvändiga för hela kroppen. Allt ifrån hjärna, hjärta- och kärl till hud och leder. Sill innehåller hela 3,47 gram nyttig omega-3 per 100 gram och viktiga D- och B12- vitaminer. Lax, sill och lutfisk ger en fin balans till den inte alltid så nyttiga julmaten. Den inlagda sillen är nyttigare än till exempel currysill eftersom det innehåller dubbelt så mycket mättat fett.

Valnötter

Valnötter innehåller den vegetabiliska alfalinolensyran som är en av de livsnödvändiga omega-3 fettsyrorna. Alfalinolensyra är mycket bra för hjärta och hjärna. Ett tips är att göra god konfekt av valnötterna tillsammans mörk choklad. Mörk choklad innehåller hälsosamma antioxidanter och magnesium.
Lax
Lax är en fet fisk och är därför en utomordentligt bra källa till omega-3 fettsyror. I lax finns det så mycket som 2,25 gram omega-3 fettsyror per 100 gram fisk, vilket är vad Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta per dag. Dessutom innehåller lax rejäla mängder D- och B12-vitamin. Men andelen D-vitamin varierar beroende på om du äter gravad eller rökt lax på julbordet. Gravad lax är sundast eftersom det innehåller mer D-vitaminer än rökt lax.
Räkor
Räkor innehåller höga mängder av protein, ca 18 gram per 100 gram och endast 1 gram fett per 100 gram. Räkan har en hög procent av antioxidanten E-vitamin och B12-vitaminer på cirka 45 % av rekommenderat dagsintag. Därutöver finns det 0,30 gram omega-3 fettsyror per 100 gram räkor. Det finns även en mängd nyttiga mineralämnen i räkan såsom järn, magnesium och zink.

Andra hälsosamma alternativ på julbordet är: apelsiner, fikon, kanel, mörk choklad, rödkål och de flesta nötter.

Det finns alltså gott om mat på julbordet som du kan äta med gott samvete. Ät gott och njut!

Jag önskar dig en god, hälsosam jul!

Konny Domnauer www.konny.se

1 kommentar:

Thomas Carlgren sa...

Jag drömmer om en grön jul