onsdag 26 november 2008

Liten påminnelse..


Thomas var ju snäll och puffade för min utställning, och här kommer ytterligare en påminnelse. Kom förbi & kika på:

Eyubi Kök & Bar
Döbelnsgatan 45
Öppet 17-24 tisdag - lördag
Vernissage 27/11 17-19

JL Gallery öppnar på lördag 12.00En ny scen för fotografi


Det råder goda tider för fotografin. Men under de senaste decennierna har debatten om fotografins berättigande som konstart varit inflammerad, inte minst i Sverige. Fotografin har sakta vunnit terräng och etablerat sig definitivt som en erkänd konstdisciplin med sina egna, specifika värdebegrepp. Idag är det knappast någon som ifrågasätter detta, och marginaliseringen av fotografin har minskat avsevärt.

Diskussioner om vad som är konstfotografi och inte förekom redan på ett tidigt stadium i fotografins historia. När Alfred Stieglitz öppnade Gallery 291 på Femte Avenyn i New York var det ingenting annat än en motreaktion mot det begrepp som Kodaks grundare, Georg Eastman, hade skapat och populariserat, nämligen att fotografin var ett fritidsnöje för den växande stadsbefolkningen. Och så har det fortsatt genom historien. De flesta försök att ge fotografin en status har tagits av privata entreprenörer eller av konstnärerna själva.

Oavsett vad det är som driver fotografen, eller konstnären, att arbeta med det fotografiska mediet – tolkning av den externa eller interna verkligheten, en politisk handling, sin egen kropp som landskap, sökandet av sin egen identitet och historia, möte med den ”andre”, forskning av en viss verklighet eller vissa händelser etc. – så har fotografin definitivt nått en mognad och en självständighet som konstart. Idag är fotografin representerad i de mest betydelsefulla museer, gallerier, institutioner och privata samlingar.

Det är ingen tillfällighet att det under de senaste månaderna har öppnat en rad nya fotografiska gallerier i Stockholm. FörstoringsAteljén ab har under många år samarbetat nära med fotografer och konstnärer genom att framställa deras verk. De tar idag ett nytt steg i sin strävan att främja det personliga uttrycket hos olika fotografer när de öppnar J&L Gallery i Gamla Stan, alldeles i närheten av den plats där det legendariska galleriet Camera Obscura låg under 80-talet. J&L Gallery vill bli en ny scen där mötet mellan konstnären och publiken ska vara öppet, givande och oförutsägbart. I sin första utställning presenterar J&L Gallery en rad spännande fotografer och konstnärer som representerar olika strömningar.

Patricio Salinas
Kulturskribent och frilans curator
www.patricios.se
Stockholm, november 2008

Pressvisning 27 november Kl 18.00
Vernissage 29 november kl 12.00

J&L Gallery. Stora Nygatan 21. Stockholm

Öppettider: Tisdag – Fredag 11.00 - 17.00 , Lördag 12.00 – 16.00

tisdag 25 november 2008

Dygnet runt

Efterlyser era gamla kameror. Vet att ni säkert har några ni inte vill ha som bara ligger och skräpar, tar dem gärna så ni vet!

I blindo

www.bobreklambyra.se

Joel-Peter Witkin till Norge 2009.


Till alla som gillar Joel-Peter Witkin. Nu kommer ett tillfälle att se hans verk och möta honom personligen. Joel-Peter kommer till den internationella fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund, Norge 2009. Mer info om festivalen finns på www.nle.no

Fotografi på nyöppnade JL Gallery.


Nu öppnar ett nytt galleri som enbart visar fotografi. Galleriet heter JL Gallery och ligger på Stora Nygatan 21 i gamla stan, Stockholm. Galleriet invigs nu på lördag (29 november) klockan 12.00. JL Gallery öppnar med en samlingsutställning där 16 fotografer deltar bla Nathalia Edenmont, Mikael Jansson, Maria Friberg, Daniel Sandberg, Denise Grünstein, Jacob Felländer mfl + jag själv. Mer info www.jandlgallery.com. Hälsar alla hjärtligt välkomna!

Fotograf Stockholm Bloggspot
söndag 23 november 2008

En annan tid.. en annan plats.. så nära

Längtan.. efter att inte vara här.

Att få andas annan luft..
Att få fly..

Var närvarande!

/Knut

Höstig bild

Mörkret lägger sig över oss. 

Melankolin härskar

Ljuset är som viktigast.

Håll ut! Snart vänder det.

/Knut