onsdag 26 november 2008

JL Gallery öppnar på lördag 12.00En ny scen för fotografi


Det råder goda tider för fotografin. Men under de senaste decennierna har debatten om fotografins berättigande som konstart varit inflammerad, inte minst i Sverige. Fotografin har sakta vunnit terräng och etablerat sig definitivt som en erkänd konstdisciplin med sina egna, specifika värdebegrepp. Idag är det knappast någon som ifrågasätter detta, och marginaliseringen av fotografin har minskat avsevärt.

Diskussioner om vad som är konstfotografi och inte förekom redan på ett tidigt stadium i fotografins historia. När Alfred Stieglitz öppnade Gallery 291 på Femte Avenyn i New York var det ingenting annat än en motreaktion mot det begrepp som Kodaks grundare, Georg Eastman, hade skapat och populariserat, nämligen att fotografin var ett fritidsnöje för den växande stadsbefolkningen. Och så har det fortsatt genom historien. De flesta försök att ge fotografin en status har tagits av privata entreprenörer eller av konstnärerna själva.

Oavsett vad det är som driver fotografen, eller konstnären, att arbeta med det fotografiska mediet – tolkning av den externa eller interna verkligheten, en politisk handling, sin egen kropp som landskap, sökandet av sin egen identitet och historia, möte med den ”andre”, forskning av en viss verklighet eller vissa händelser etc. – så har fotografin definitivt nått en mognad och en självständighet som konstart. Idag är fotografin representerad i de mest betydelsefulla museer, gallerier, institutioner och privata samlingar.

Det är ingen tillfällighet att det under de senaste månaderna har öppnat en rad nya fotografiska gallerier i Stockholm. FörstoringsAteljén ab har under många år samarbetat nära med fotografer och konstnärer genom att framställa deras verk. De tar idag ett nytt steg i sin strävan att främja det personliga uttrycket hos olika fotografer när de öppnar J&L Gallery i Gamla Stan, alldeles i närheten av den plats där det legendariska galleriet Camera Obscura låg under 80-talet. J&L Gallery vill bli en ny scen där mötet mellan konstnären och publiken ska vara öppet, givande och oförutsägbart. I sin första utställning presenterar J&L Gallery en rad spännande fotografer och konstnärer som representerar olika strömningar.

Patricio Salinas
Kulturskribent och frilans curator
www.patricios.se
Stockholm, november 2008

Pressvisning 27 november Kl 18.00
Vernissage 29 november kl 12.00

J&L Gallery. Stora Nygatan 21. Stockholm

Öppettider: Tisdag – Fredag 11.00 - 17.00 , Lördag 12.00 – 16.00

1 kommentar:

Knut Koivisto sa...

Spännande och välkommet!

Den ena bilden, förstår jag att den är en Kaltea! Men den andra.. med kvinnan.. är det också Lennart Kaltea?

Kanske en byline?