lördag 19 januari 2008

En svensk (pappers)tigerSFF, Svenska Fotografers Förbund är ingen fackförening; synd. Vi är en förening av fria företagare-fotografer- som försöker hålla moståndaren-uppdragsgivarna-stången
genom att i slowmotionaktiga förhandlingar försöka hävda våra i upphovsrättslagen grundade rättigheter. Någon större lycka har det inte varit. Jag tror att chansen att lyckas är närmast obefintlig. Många fotografer tvingas hela tiden gå med på ohemuliga krav från uppdragsgivaren.

Mot en ekonomisk övermakt är vårt agerande verkligen inte rätt medicin.
Allt för många av våra medlemmar skänker dessutom bort både rättigheter och inkomster lite hur som helst. Många av kunderna struntar högaktningsfullt i fotografernas krav. Det är bara en tidsfråga innan lagstiftaren börjar fundera över om vår yrkeskår behöver rättsligt skydd. Vår typ av sammanhållning tycks inte vara något vidare skydd. Något som alla lätt kan konstatera eftersom kontroverser med uppdragsgivare är så sorgligt vardagliga.

Det amerikanska regissörsfacket – Directors Guild of America, DGA har enligt rapporter nyss skrivit ett 3-årigt avtal med tv –och filmbolagen. De har bl. a. löst frågan betr. ersättning för distribution i nya medier som internet. Överenskommelsen karaktäriseras av Gil Gates, ordförande i DGAs förhandlingsdelegation, som ”nydanande och väsentlig”.

Writers Guild of America är manusförfattarnas organisation. De har sedan den 5 november förra året varit i strejk. Amerikanska pratshower och TV-serier tvangs ställa in sina sändningar liksom Golden Globe-galan. Även Oscarsgalan, den mycket spektakulära som även många svenskar gärna vill se, är för ögonblicket också hotad. Det går att få respekt från dem som har makten/pengarna. Men utan strid; nej.
WGAs strejk pågår än men den har redan lett till att deras motpart AMPTP inbjudit manusförfattarna till ”informella diskussioner”.
Snacka om effektivitet. Här duger inte mesighet. När skall den svenska papperstigern vakna?
Hur länge till skall vår undfallenhet mot våra uppdragsgivare pågå? For ever? Eller skall svenska fotografer och en av deras representanter, SFF (BLF och PFK kan man nog glömma) börja tänka om. Skall vi ha en chans tror jag att den nuvarande strategin måste omprövas. Marknaden skrattar åt våra amatörmässiga försök.En veckas totalt leveransstopp från samtliga svenska fotografer. Vad skulle hända då?

Konny Domnauer

PS Graffitibilden hittade jag invid Liljeholmsbron. Upphovsmannen är okänd för mig.
Tack till henne/honom! DS

www.konny.se

Få din egen fotoblogg shirt


Jag kommer att trycka upp varsin t-shirt till oss bloggare.
så du som vill ha en gratis t-shirt med "logo" på ryggen och
ditt namn på bröstet skicka mig ett mail på info@tomaspersson.se
med text för brösttrycket samt vilken storlek du vill ha.

du kan även få med en bild på brösttrycket
men då måste jag ta ut en avgift om 100:-
för det.


Hoppas att detta uppskattas och ses som en kul grej.

Tomas

fredag 18 januari 2008

Tvålflingan

I kvarteret Tvålflingan i Telefonplan står resterna av några fabriksbyggnader i tegel. Av hela industriområdet återstår bara tre hus. Allt annat är borta. För några år sedan ockuperades byggnaderna under en kortare tid för att förhindra rivningen. Snart börjas det byggas bostäder på marken. Ytterligare en liten del av vår historia kommer att begravas och glömmas bort. Ett område ändrar karaktär.

www.bobreklambyra.se

tisdag 15 januari 2008

Hötorget


En dag i förra veckan. När jag rundar hörnet visar sig en plötsligt blå himmel över Kungsgatan. Sex meter upp i luften svävar Orfeus.Tyngdkraften är upphävd.

www.bobreklambyra.se

måndag 14 januari 2008

Avedon på Louisiana


Följde i Knuts spår och åkte ned till Louisiana och tittade på Avedon utställningen. Fantastiskt bra, även om jag fortfarande tycker att In the American West står i en alldeles extra klass för sig bland bilder som är otroligt bra redan från början....
Det finns ngt fantasieggande i dessa bilder av - idag skulle man väl kalla dem white trash - amerikaner; jag börjar direkt fundera över varje porträtterad persons historia, bakgrund & livsöden.
Och jag vet att det finns de som vill hävda att autenciteten kan ifrågassättas pga att de är arrangerade och bla bla bla... Men det spelar ingen som helst roll. I mitt tycke är det den bästa porträttsvit som gjorts i fotografihistorien tillsammans med Sally Manns familjeporträtt.

Min egen bild här ovan är från Louisianas terrass. Sverige kan anas i nederkant av bilden.

PS Avedonutställningen upphörde nu i helgen. Tyvärr för er som inte hann se den så turnerar den inte vidare till Sverige.

söndag 13 januari 2008

Tjugondedag Knut 1879

I våra lådor med värt att spara finns några fotografier från en annan tid tagna av vår släkting Rosalie Sjöman. Rosalie Sjöman var en av Stockholms mest ansedda och skickligaste porträttfotografer. Hon drev ateljér mellan 1864-1907 i Halmstad,Vaxholm och Stockholm. Bilden är tagen i ateljén på Regeringsgatan 6 i Stockholm. Grattis Knut på namnsdagen
www.carlgren.se

Omslagspojken KonnyVad ser man.. vår Konny är omslagspojke på DN idag.Snygg bild av Paul Hansen. Grattis Konny Ett steg närmare berömmelsen.