onsdag 11 februari 2009

Karianne Sæther och Kristine Poppe eller The Dynamic Duo

Karianne Sæthre och Kristine Poppe, Procida, Italien  © Knut Koivisto

Det var väl bara en tidsfråga innan jag letade rätt på det här negativet. Men när jag tittar på bilden vet jag inte vad jag skall skriva. Minnena från Italien kommer tillbaks men de har ingen mening för den som inte var där.

Först tänker jag att till den här bilden skall man lyssna på soundtracket till "Il Postino"(som är helt otroligt) men min iPod spelar "La dispute" av Yann Tiersen (från CD'n Le Phare) och jag märker att den passar bättre..

(Yann Tiersen kommer från Bretagne, Frankrike och har gjort fantastisk musik till "Amelie från Montmartre" och "Good Bye Lenin!")

Karianne och Kristine är både designers, formgivare och fotografer. De kommer båda från det fantastiska landet i väster, Norge.

Karianne Sæthre har sitt Moonlight
Kristine Poppe finns på Tine Poppe Design & Photography

/Knut

Ortodox gatufotografering

www.bobreklambyra.se

Graffiti

www.bobreklambyra.se

tisdag 10 februari 2009

Vackra Liv

Liv i Vågå, 1999  © Knut Koivisto

Kan man säga att en bild förändrat hela ens uppfattning av bilder?

Jag kommer ihåg den andra foto-workshopen jag gjorde, det var 1999. Jag hade förberett mig noga, tänkt ut vilka bilder jag skulle ta, i förväg. Jag hade tänkt ut ett koncept som var smart.. jag visste hur jag skulle göra. Allt för att göra det bekvämt för mig.

Så råkade jag av en slump se bilder som en annan deltagare gjort. En "amatör" om man får säga så. De var helt otroliga! Jag blev helt golvad! Jag insåg att jag höll på att fega ut, lura mig själv, ta genvägar.

Sedan hade jag fyra dagars helvete med kraschade projekt, dåliga idéer och svår ångest. Klockan 03.15 sista natten gav jag upp. Jag hade inget att visa upp följande dag.. jag var knäckt.

Jag letade rätt på Liv, vår modell, mitt i natten och bönade och bad.
-Jag måste få ta åtminstone en exponering så att kunde visa något på slututställningen.

Liv, som arbetat i nästa två dygn i sträck var trött, hon sa vi ses klockan 07.00 på morgonen. Jag skulle få fem minuter.

Klockan 07.05 stod vi framför den vita väggen på andra sidan gatan. Hon somnade nästan när hon lutade sig bakåt mot väggen. Så glimma ögonen till, borta var alla ork att förställa sig. Där stod hon utan mask. Klick..

Bilden på Liv förändrade bokstavligt mitt sätt att fotografera över en natt.

Tack Liv, du räddade mig.

/Knutmåndag 9 februari 2009

Rolv Håan och Nils Gaup i en gränd på Procida, Italien

Rolv Håan och Nils Gaup, Procida, Italien  © Knut Koivisto 2000

Jag måste erkänna att jag inte är så förtjust i "gatu-fotografering", det vill säga att smyga runt och försöka ta bilder på stan eller var det kan vara. Jag kan gott uppskatta andra fotografers ambitiösa verk i denna genre. Men själv har jag svårt för att göra det.

Jag tycker att det är så mycket mer spännande att ha en relation till det jag fotograferar. Att få möjligheten att möta dessa personer på någon slags jämbördig nivå. Det måste finnas någon slags anledning till bilden mer än att nedlägga ytterligare ett oskyldigt villebråd.

Här har jag nedlagt två oskyldiga storheter i en gränd på ön Procida i Neapelbukten. Till vänster ser vi den norske filmfotografen Rolv Håan och till höger ser vi den norske regissören Nils Gaup. Filmhistoriskt är ön Procida viktig eftersom det var här utomhus scenerna i filmen "Il Postino" spelades in. Se där, en anledning.

Nils Gaup på IMDb
Rolv Håan på IMDb

/Knut