onsdag 10 oktober 2007

Sparkar-mordet på Kungsholmen

Min insändare i DN i måndags:
Den 16-årige pojke på Kungsholmen som sparkats ner av några killar i hans egen ålder, är död. De unga gärningsmännen sitter anhållna för mord. I ett annat fall i helgen skjuts en ung man till döds och en skadas livshotande.
Så kallad filmunderhållning i kommersiella tv-kanaler i dagens tidning:
"The 51st state": en kemist har framställt den ultimata partydrogen.
"Black Widower": en direktörsfru avlider under en våldsam sexakt.
"Criminal Minds": tre mordoffer hittas med halsarna avskurna.
Bioannonser. "Resident Evil": Extinction: Alice, genetiskt manipulerad för övermänskliga krafter.
"Vårt dagliga bröd": en visuell knutnäve rakt i magen.
Psykologen Jerzy Sarnecki sade om 16-åringens banemän: "Man vill ge igen och så går det hela över styr".
Den bakomliggande agendan i dag tolkas av många (medvetet eller omedvetet) just så: Konflikter gör man upp med våld, det gör riktiga karlar.
Tänk på USA, Burma, Nordkorea, Iran. Deras ledare använder samma agenda och samma övervåld mot sina befolkningar eller mot påstådda fiender. Världen har hamnat i en grovt våldsbenägen situation.
Över styr är modeorden för dagen.

Konny Domnauer
PS Nu på fredag den 12 oktober kl 17 på Sergels Torg är en demonstration mot det utbredda, meningslösa våldet och med EN TYST MINUT. KOM DIT!

3 kommentarer:

Knut Koivisto sa...

Du kan nog ha rätt i det du säger, Konny, men jag tror det är värre än så. Jag tror att "Det Oprovocerade Våldet" (som ofta verkar vara provocerat) mer speglar det samhälle vi lever i. Hur människor behandlar varandra. I arbetslivet, på Tunnelbanan, i familjen. Vad vi har för värderingar (gemene man). Vi tror att det är pengar och Stureplan som är det som är höjden av framgång. Vi har förträngt att vi faktiskt måste bry oss om de vi lever med, våra grannar och framför allt de vi inte känner. Lite hederlig Humanism! Det här inlägget kan fortsätta hur länge som helst och detta är kanske inte rätt forum för detta då vi gärna vill visa lite bilder.

Mina slutord får bli:
Bry dig om din nästa. Tänk inte att allt kan mätas i pengar.

konny sa...

Jag försöker peka på de bakomliggande orsakerna till att det går dithän som du beskriver. Människan har genom årtusendena försökt att lösa konflikter med våld. Hittills har det misslyckats totalt; våldet blir råare hela tiden. Om världens ledare använder övervåld som metod för att lösa sina konflikter är det ganska säkert att även de vanliga människorna i sian miljöer gör på samma sätt. Varifrån kommer tanken, som dom här killarna på Kungsholmen
omsatte i praktiken, att man skall sparka liggande, försvarslös individ i huvudet tills han avlider?
Men du, visa din solidaritet på fredag kl 17 på Sergels torg!
PS Känns i ögonblicket viktigare än bilder

Knut Koivisto sa...

Läste i DN något om att den dödade först slagit den misstänkte med en glasflaska två gånger (flaskan gick sönder vid första slaget). vet inte om det överhuvudtaget är sant men jag har hört liknande historier vid liknande fall. Då är ju inte våldet så oprovocerat!

Har också läst några gånger i DN att våldet generellt sett inte ökat, historiskt sett.

Har också sett gamla inslag på TV, där i olika tider Jazz, Rock 'n' Roll, Popmusik, Punk och Hårdrock förklarats vara orsak till ungdomens förfall och civilisationens undergång.

Jag kan inte som en vanlig medborgare, med säkerhet säga om detta är sant eller falskt. Men jag tror inte vi behöver gå till fiktionens värld efter faktorer när vi lever med en verklighet som behandlar människor illa.

Jag hoppas vi kan sluta den här tråden snart för jag tror vi egentligen talar om samma sak.