fredag 10 oktober 2008

Inspiration

Josefine Wassler, Artist

Jag såg David LaChapelle på TV nyss! Jag blev glad.

Så färgsprakande.. så hysteriskt. Jag har gillat honom ända sedan jag slängde mig över hans första bok "LaChapelle Land". Det var så nytt då. Allt var så skruvat. Så Amerikanskt.. Jag hade aldrig sett något liknande. På den tiden fotograferade man fortfarande på film. Gjorde manuella kopior i mörkrummet.. på fotopapper. Hur fick han fram sina effekter frågade man sig.

Idag är allt annorlunda. Vem som helst kan få farm skruvade effekter i sin bärbara dator nu. Vi har blivit så blasé och vana utan att tänka på hur det har påverkat oss i dag.

Därför var det härligt att se honom igen. Att det var själva bildinnehållet som fascinerade.. och att få se hans inspirations källa; Rennäsanskonsten! Hur han transformerar den till idag. Från kompositioner, teman, allegorier och naken hud. Egentligen visade han att det inte räcker med en schyst kamera och lite fri fantasi. Man behöver nått på fötterna också. Lite bildning helt enkelt.

I alla fall fick jag fick lust att lägga upp nått här på bloggen. Med lite färg.

Så blev det detta, kanske inte så LaChapelleskt.. men det måste det ju inte vara.. bara lite inspirerat av.. om ni förstår vad jag menar.

Förresten, killen skulle nog inte ha en chans här i Sverige. Här är man alldeles för kyliga och färgfattiga och måna om att ha "rätt uppfattning" om saker och ting. Det passar sig inte riktigt att ta så stor plats. Alltså, killen är ju populär här det fattar jag. Men det är inte samma sak som att han skulle kunna få utrymme att jobba här.

Synd, vi skulle nog må bra av lite fler "orginal" och att inte alla var så.. så.. som IKEA möbler.

/Knut

PS. Josefin Wassler finns förstås på Artistgruppen

4 kommentarer:

Thomas Carlgren sa...

En Koivisto bild. Klart som spat

Riccardo Palombo sa...

Så många kloka ord! Kräver eftertanke och lite mer.

Sören Fröberg sa...

Vacker kvinna , Läcker bild.
Och som Chapell sa "if you looking for reality you
have to take the bus".

Sören Fröberg sa...

Han heter förstås LaChapelle