torsdag 24 januari 2008

CENTENNIUM


















Kalla den mastodontutredning eller praktverk om du så vill. Den väger sina modiga 4,5 kilo är 30x30 cm stor, 4,3 cm tjock omfattande prick 500 sidor. Den är en bok.
Den heter Centennium och är Svenska Fotografers Förbunds present till sig själv på dess 100-årsjubileum. Redaktören som genomfört detta jätteprojekt att skildra svensk fotohistoria över nästan 100 år med bidrag av mängder av andra personer, ingen nämnd och ingen glömd, heter Gösta Flemming. Art direction och Design har reklammäster Lars Hall stått för.

Boken omfattar tiden från 1895, året då SFF grundades, till1974. Bokverket kallas ”Fotografi i Sverige. Del 1”. Huruvida en andra del kommer vet ingen just nu. Det tog 12 år längre än beräknat att baxa boken i hamn. En bagatell kan tyckas, eftersom Gösta Flemming i sitt förord underfundigt nämner ett bokarbete som DN den 5 augusti 2003 beskriver så här: ”Att ordböcker tar tid att sammanställa vet alla inblandade. Men frågan är om inte en liten indisk redaktion tagit sig vatten överhuvudet. Efter 55 års arbete med en engelsk ordbok över In- diens artonde officiella språk, det komplexa och sällan talade…sanskrit, har man bara kommit halvvägs in i bokstaven A, rapporterar tidningen Politiken. –Jag vill inte gissa på när – eller om – vi blir färdiga, säger den nuvarande redaktörenVinyaka Bhatta.” Nog om svårigheter. Utan att vara fotohistorisk sakkunnig vågar jag mig ändå på att konstatera att nog det viktigaste i svensk fotohistoria finns med i Centennium.”Jag tänker inte på framtiden, den kommer tids nog.”, säger Einstein i ett citat i början av verket. Boken första bild från ca 1902 är en helsida tagen i fotografen Hjalmar Rosengrens atelje i Malmö som visar hans hustru Emma vid retuschstaffliet. Tekniskt sett och vackert bruntonad skulle den nästan kunna vara tagen idag. Så bra är kvaliten. Lite dammig är kopian, vilket redaktionen låtit vara kvar. Det gör bara fotografiet intressantare. Emma, med sin levande blick är mycket vackert inplacerad mellan staffliet med fotot som hon retuscherar, och en större krukväxt på piedestal. Centenniums sista bild, föregången av ett omfattande namnregister, är tagen i Stockholms Stadshus den 7 oktober 1995. Det är en gruppbild med 100-talet fotografer och andra till branschen hörande människor tagen av Björn Börjesson från en balkong i Gyllene Salen. Bildtexten slutar humoristiskt: ”Från vänster…” utan namn!

Jag nöjer mig med denna beskrivning av Centennium. Skaffa boken. Den är en oändlig källa att ösa ur för dig som vill veta vad som hänt i sveriges fotografihistoria under många år. Mycket nöje!

Själv har varit lite delaktig i arbetet med boken genom att på diafilm reproducera fotografier där inga negativ finns. En ren njutning var det att ha hållit i verk som finns i Moderna Muséets fotografisamlingar. Och att ha fått beundra de fantastiska kopior gamla tiders mästerliga yrkesmän gjorde.

Visst är det skönt att fotografiet i dag är digitalt, med tanke på alla dessa gifter gammal kemi innehöll, och som ibland var livsfarlig. 1990 drabbades jag av cancer i urinblåsan vilket blev klassat som arbetsskada. ”Fotografisk kemi innehåller s.k. aminer som övertygande är knutna till blåscancer”, intygade expertis på Radiumhemmet.
Ett och annat har förändrats sedan1895. Till det bättre, rentav.

Som medlem i SFF kan du köpa boken för 775:- moms. Enklast är att gå till förbundet på Upplandsgatan 4 och hämta ditt ex. där. För icke medlem är priset 975:-+moms.

Konny Domnauer



www.konny.se

Inga kommentarer: