torsdag 25 juni 2009

Känd hemmafru kastade ut diskbänk genom fönstret..

Rapport från en skurhink © Knut Koivisto 2009

Enligt obekräftade uppgifter rörde det sig om ett så kallat missförstånd..

2 kommentarer:

Riccardo Palombo sa...

Hemmafru är en gift kvinna som regelbundet utför någon form av värdeskapande aktivitet i hemmet, istället för att förvärvsarbeta. Arbetsuppgifterna omfattar i första hand barnomsorg och hushållsarbete.

En hemmafru sköter vanligen ett hushåll som omfattar minst två personer. Hemmafruns medverkan till hushållets välstånd är jämförbar med det en förvärvsinkomsttagare bidrar med.

En man med samma arbetsuppgifter som en hemmafru kallas ibland för hemmaman, men detta kan även uppfattas nedsättande. En lyxhustru är en gift kvinna som inte arbetar vare sig i hemmet eller genom förvärvsarbete; det är således något helt annat en en hemmafru.

Diskbänk är en bänk avsedd för att diska utrustning. Den brukar bestå av plåt i rostfritt stål, är försedd med en eller flera vattenkranar samt en eller oftast två fördjupningar som kallas för hoar, en diskho och en vask eller slask. Vattenkranen finns vid hoarna. Diskbänkar finns i privata och institutionella kök. Även i tvättstugor och laboratorier kan liknande anordningar förekomma.

Handdisk i en diskbänk går till så att man fyller diskhon med vatten, tillsätter diskmedel, lägger i disken i denna och avlägsnar smutsen från porslin, bestick och kokkärl med hjälp av en diskborste eller svamp. Vasken används för att sedan skölja av disken. I anslutning till diskbänken brukar det finnas förkläden, som används vid diskning för att undvika nedsmustning eller nedblötning av kläderna.

I tvättstugor används hoarna för handtvätt och blötläggning samt i laboratorier för rengöring av mätkärl och provningsutrustning.

En mer känd diskbänk finns på Mårbacka. Denna är gjord av koppar och krävde putsning efter varje användning.

Knut Koivisto sa...

.. hemmafruar kan bli desperata ..

.. just ordet ho kanske skall användas med viss restriktion eftersom det på "amerikansk" slang kan vara nedsättande för kvinnor .. men även ordet hemmafru har hos oss en viss nedsättande klang ..