onsdag 12 december 2007

HemskheterHäromdagen besökte, jag tillsammans med en gympagrupp som jag är instruktör för,
Polismuséet på Djurgården bredvid Tekniska Muséet Intressant och värt ett besök.
Resväskorna på min mobilbild användes vid ett styckmord. Det ena skedde 1954 i Bagarmossen. Ett bråk om ett munspel var orsaken till mordet.
Det andra mordet inträffade 1955 på för mig okänt ställe.
Vår kunnige och trevlige ciceron Sven, numera pensionerad polis, är mannen på den andra bilden. Han demonstrerar här lådan i vilken stadsrådet Anna-Greta Leijon skulle kidnappas
som hämnd för det misslyckade attentatet mot västtyska ambassaden 1975 i Stockholm. I ambassaden togs 12 personer som gisslan av den västtyska terrorgruppen ”Röda Arméfraktionen”. 4 personer dog i operationen men terroristerna nådde aldrig sina uppsatta mål. Mannen bakom tanken att kidnappa Leijon hette Norbert Kröcher vars planer dock avslöjades av polisen innan han och hans gäng hann genomföra sin plan.”Operation Leo” var hans kodnamn för aktionen. Efter kidnappningen skulle Leijon föras till en rymningssäker källarlokal på Katarina.Bangata på Södermalm. Svenska regeringen skulle sedan pressas på stora penningbelopp medan Västtyskland skulle tvingas att frige ett antal RAF-medlemmar ur fängelset. Norbert Kröcher lever än i dag under annat namn i Tyskland.

www.konny.se

1 kommentar:

Knut Koivisto sa...

Kodnamnet på lyckat genomförand av polisens razzia mot terroristerna var "Ebba Grön". Därav namnet på den svenska punkgruppen med Thåström i spetsen.