tisdag 6 november 2007

Ett möte i Toscana


Jag möte Johan Ljungström i Pitigliano 2005. Han som deltagare i en fotoworkshop, jag som en av lärarna. Det låter inte så konstigt som det är. Så här ligger det till. År 2005 höll Morten Krogvold Photographic Workshop till i Pitigliano i södra Toscana, Italien. Cirka 50 st "galna" norrmän och några svenskar. Det lokala kulturhuset/biografen ockuperades av enbart fotografer i flera veckor. Bara det borde vara skrämmande för de lokala italienarna (som annars älskar kultur). 

Johan är en väldigt duktig fotograf och anställd på Sveriges Radio. Men han visst nog inte riktigt hur han skulle förhålla sig till mig, en svensk i en helnorsk stab. Den här bilden tog jag när vi alla på kvällen, efter kursintroduktionen, tog en välbehövlig öl på det lokala torget (i en väldigt liten men trevlig by i Italien).

Titta på Johans kamera, en Mamiya RZ, en sådan ser man inte ofta nuförtiden. Fantastiskt med en sådan fin analog kamera. Jag kommer ihåg att jag precis hade köpt min första Canon EOS 1D MKII, som jag inte ens tog med till Italien. Jag hade med min Laica M6 och en Hasselblad 503CW. Bladaren hann jag inte ta en enda bild med.

Idag använder jag bara digitalkameror.

Hej till dig, Johan om du läser det här!


4 kommentarer:

Andreas sa...

Fin bild, snyggt motiv. Säger jag helt opartiskt. ;)

Knut Koivisto sa...

Stort tack för din kommentar, Andreas. Jag gillar bilden mer och mer, ju mer jag tittar på den. Man skall väl inte säga så om sina egna bilder men den blev bra.

Thomas Carlgren sa...

Det skulle vara spännande att få vara med i en workshop med dig Knut. Hör du av dig när du har nåt på G

Knut Koivisto sa...

Jag saknar "Workshopandet"!

Har inte hört från dem om någon ny på ett tag. Vet att de håller en, i mindre skala i Venedig i januari, 2008 (där jag inte är med).

Få saker har varit så givande för mig som fotograf, som workshops. Jag kan verkligen rekommendera det. Men man måste möta det med ett öppet sinne.

Det är synd att vi inte har någon sådan tradition i Sverige. Vi är faktiskt underutvecklade på den punkten.