tisdag 18 mars 2008

"Fotografiska Museet"

Jag upptäckte igår att Sverige fått ett nytt Fotografiska Museet! Åtminstone kallar de sig så. Jag kan inte göra annat än att jubla!

Sedan det statliga Fotografiska Museet gick ihop med det statliga Moderna Museet, upphörde det i praktiken att existera (anser jag). Moderna Museet fick en fantastisk och framförallt värdefull samling, internationellt unika fotografier, att lägga till sin samling.

Vad har Moderna Museet gjort för fotografi sedan dess... egentligen (inget om ni frågar mig)!

Nu verkar ett antal personer ha tagit itu med detta och jag tycker det verkar lovande. De börjar med en magnifik och stor utställning på den internationellt erkände fotografen David LaChapelle. Hurra! Jag står redan i tacksamhetsskuld till de ansvariga för detta initiativ! Räkna med att det kommer att ge ringar på vattnet bland de unga svenska fotograferna några år framåt.

Alltså, fakta om utställningen:
David LaChapelle, 12:e april till 11:e maj (2008)
Factory i Nacka Strand (Cylindervägen 3)
måndag-fredag kl 12-18
lördag-söndag kl 10-18

Gå in och läs om Fotografiska Museet (klicka på namnet)


10 kommentarer:

Riccardo Palombo sa...

Kul att höra dig jubla! Vad säger du om detta: www.alinarifondazione.it/ Kan det vara något?

Sören Fröberg sa...

Va, kul det ser jag fram emot, jag hade förmånen att se hans utställning på Malba Museum i Buenos Aires i våras, verkligen häftiga bilder, ett måste för alla med minsta lilla bildintresse.

Thomas Carlgren sa...

Har Fotografiska museét återuppstått? Det skall vi fira med en länk på bloggen :-)

Knut Koivisto sa...

Undrar om det är det ursprungliga "Fotografiska Museet"?

Om man går in på deras hemsida och läser namnen så verkar det vara männen bakom Fotomässan i Nacka Strand. Men för tusan, de har gjort ett bra jobb med Fotomässan så jag bugar mig för dem.

De har i alla fall mitt stöd!

Staffan Johansson sa...

Vänta ett tag Knut... är det Leif Wigh du vill ha tillbaka till fotoavdelningen på Moderna Muséet? Leif lever och mår bra ännu, såvitt jag kunde se och höra för bara ett par veckor sedan, på Galleri Magasin 3. Där gjorde han en fängslande tillbakablick på fotohistorien, så här långt... I en annan sal i samma galleri fanns samtidigt Camerons klassiska bilder. Men Wigh tillhör en annan tid. En tid när fotot kämpade för att få tillträde till "salongerna". Den tiden är länge sedan förbi. Numera är fotot en nästan dominerande mediaform inom konstlivet. MM har en ny ansvarig (Anna Tellgren) som har konstvetenskaplig bakgrund. Hennes första stora jobb var att sammanställa den där otroliga utställningen med Arbus, Strömholm och Model som väl ändå måste kallas en fotografisk utställning? Och i de fasta samlingarna på MM är fotot synnerligen närvarande, om än med en viss övervikt av postmoderna utövare. Men senast beskådade jag "Vinter" av Tunbjörk under guidning av den nya intendenten Tellgren, se http://www.modernamuseet.se/v4/templates/template1.asp?id=3531 och det kan man inte kalla "förkonstlat foto" eller hur? Vad vill du att MM ska göra mer för fotot? Visa mera pressbilder (de är idag mestadels tråkigt stereotypa med 25 graders sned horisont...)? Visa mera kommersiella bilder? Eller vad? Men det viktigaste är nog att fotografiet idag har en annan roll än för 150 eller för 50 år sen. Och det beror nog på att all bild idag är så mycket mera politiserad, kommersialiserad och likriktad än vad den någonsin varit tidigare. Det finns ingen egen liten nisch där fotot kan få sitta ostört från andra strömmningar i samhälle och debatt. Problemet är snarare att fotograferna kanske inte förmår delta i den debatten och utnyttja den egenart som foto ändå kan ha, i bästa fall.

Knut Koivisto sa...

Hej Staffan, trevligt att se dig här!
Hoppas vi får se mer av dig här.

All Fotografi är inte Konst, all Konst är inte Fotografi. Men all Fotografi är Fotografi.

Konstvärlden slutade att intressera mig för ett bra tag sedan. Någonstans när jag blev bättre på att fotografera.

För mig har fotografi ett sådant värde (det är mitt arbete, mitt liv m.m.) så jag känner inget som helst behov att behöva legitimera det som "Konst". Jag har överhuvudtaget svårt för att förstå varför man är så ivrig att utropa allt till konst.

Jag är Fotograf och det är jag stolt över. Jag sysslar med fotografi.

Det här är ingen nyhet för de som känner mig och jag har full respekt för att andra tycker annorlunda.

Fotografiska Museet hade en, i internationell jämförelse, väldigt fin samling fotografier. Den blev inte sämre av att Irving Penn donerade 100 st orginal "Vintage-prints" precis innan sammanslagningen med MM... ?

Vid sammanslagningen med MM gynnades "Foto-Konst" och all annan Fotografi får stå utanför... ?

Vet inte vad detta nya "Fotografiska Museet" kommer att betyda, men så här långt ser det lovande ut.

Anonym sa...

Verkar bra storsatsning på ett på ett stort Fotografiskt Museum i Stockholm.

Jag har tecknat mitt intresse för den förestående nyemisionen till att finansiera detta fotografiska museum.

Torsten Götlin
www.fotografgotlin.se

Torsten Götlin sa...

Mästerfotografen Curt Götlin (1900-1993) och delar av hans verk
Curt Götlins (1900-1993) främsta fotoverk i en bok
Den 29/6-09 träffades mellan bokförlaget Bokverksta'n i Örebro och Kommittén fotograf Curt Götlin ett avtal om utgivning av fotoboken Curt Götlin (1900-1993), som kommer att innehålla ett större antal av Curt Götlins främsta fotoverk och med bildtexter av Torsten Götlin (bokens omfång 80 sidor).
Introduktionen är skriven av Leif Wigh, f. d. intendent på Moderna Museet och ansvarig för museets fotografiska samling.
Priset för boken är 125 kr och kommer att ges ut under hösten 2009 (sept). Boken kommer att få prägeln av en present- och konstfotobok.
Bokredaktör är Bengt Götlin tfn 0220-20 128.
Du kan göra en förhandsbeställning redan nu via hemsidans kontakter eller via bokförlaget på tfn 019-12 36 54.

Torsten Götlin
Ordförande

Praktiserande fotografer sa...

Bildpoolen är öppen för alla skicklig fotografer
Skicka Din fotografiska konst och Dina kontaktuppgifter till torgot@fotografgotlin.se, så ser vi till att visa Din bilder i Bildpoolen.

Klicka här för information om villkor.
Federationen Svenska Fotografer (FSF)
Federationen Svenska Fotografer (FSF) ansluter skickliga fotografer från hela Sverige.

Självständigt arbetande fotografer i skilda fotografiska genrér.
Din verksamhet kommer att presenteras på webbplatsen www.fotografgotlin.se och dina fotografier kommer att visas.

Det är Du som fotograf som kommer att synas, talas vid, hitta nya användare, diskutera fotografiens nutid och framtid, fotokonst och teknik. FSF har för avsikt att marknadsföra fotografiens enorma möjligheter för företag och privata användare i Sverige och internationellt.

Bildpoolen sa...

Bildpoolen är öppen för alla skicklig fotografer
Skicka Din fotografiska konst och Dina kontaktuppgifter till torgot@fotografgotlin.se, så ser vi till att visa Din bilder i Bildpoolen.

.