fredag 6 mars 2009

Årets Självständigaste Kvinna 2009

Noomi Rapace som Lisbeth Salander   © Knut Koivisto / Nordisk Film 2008

Det är alltid riskabelt att utropa saker i början av året, så mycket hinner hända därefter.

Men jag vill ändå utropa Noomie Rapace till Årets Självständigaste Kvinna 2009.

Först gör hon en topp-prestation som Lisbeth Salander, årets "farligaste" kvinna (om man är korkad man som står i vägen). Det kommer mera därifrån, det vet jag som även varit inblandad i fortsättningen.

Sedan, när alla som bäst snackar om "Män som hatar kvinnor", gör hon en ny topp i "Medealand" på Elverket.

Japp, den kvinnan är något att se upp till, vare sig man är kvinna eller man och så skall det vara.

Respekt..

/Knut

Herr Statsministern

Fredrik Reinfeldt, Stadsminister  © Knut Koivisto 2009

På Veckans Affärers "Mäktigaste Näringslivskvinnan 2009" galan på Konserthuset valdes Fredrik Reinfeldt till "Gubben mot strömmen". Det betyder att han hjälper fram kvinnor till maktpositioner (tror jag).

Det är väl som det skall. Finns ingen anledning varför inte kvinnor skulle klara topp-positioner inom näringslivet. De bevisar ju ständigt att de klarar det och över allt annanstans för den delen. Vi får hoppas (verkligen) att de yngre generationerna tar detta för givet.

/Knut

torsdag 5 mars 2009

Kim på Konserthuset, han gör nog det han tror på och lever för.

Kim  © Knut Koivisto / Öhrlings PricewaterhouseCoopers 2009

Jag var också på Konserthuset häromdagen. För att bevaka evenemanget "Mäktigaste Näringslivskvinnan 2009" för Öhrlings PricewaterhouseCoopers (ett evenemang som arrangeras av Veckans Affärer).

När man fotograferar på evenemang och liknande, så hinner man inte lyssna så mycket på vad som sägs, man måste koncentrera sig på vad man ser. För att fånga bra bilder.

Men jag kommer ihåg att han hade en bra röst, jag gillade vad jag jag hörde. Det enda jag vet är att han heter Kim och är med i ett projekt som heter "Made in Sweden".

Blir spännande att se vad det blir av honom.

/Knuttisdag 3 mars 2009

Ja, det gör den (tiden)

www.bobreklambyra.se

Tider rusarhttp://www.sörenfröberg.se

Tiden rusar, man ser det på barnen brukar man säga. Men när man ser sig sjäv i spegeln är det inte så svårt att upptäcka att det passerat ett och annat år. Fy fan inte roligt men vad gör man ?

Bilderna, min son spelade förra veckan på El Mundo, hålet i väggen, baren på Erstagatan, stället där kända och okända musiker dyker upp och lirar. Eldkvarn och Bo Kaspers m.fl har spelat här tidigare i år.

Den nedre, han kämpar hårt med solot på plastgurran i trappan på Hägerstensvägen 104

måndag 2 mars 2009

Cirkulera

www.bobreklambyra.se

Christian Svarfvar inspirerar

Christian Svarfvar med ett av världens finaste instrument,  © Knut Koivisto, 2009

Jag älskar musik och jag älskar människor som kan framföra musik! Kanske mer än vad jag älskar fotografi!

Christian Svarfvar är en alldeles genial musiker och jag är glad att jag fått lära känna honom. Häromdagen när jag skulle fotografera honom, hade han tagit sin violin med sig och för mig var det en högtidsstund att höra honom spela. Bästa musiken man kan få på jobbet!

För att ni skall förstå att det är ett speciellt tillfälle att få lyssna på Christian, så bör ni veta att han spelar på en Stradiv... ahh .. jag klarar inte att skriva ner det men ni fattar!

Men surfa in på Christian Svarfvar så kan ni lyssna själva!
(klicka AUDIO & VIDEO)

Tack Christian för att du förgyller våra liv.

/Knut

söndag 1 mars 2009

Till mina norska vänner och kolleger

Foto: Tine Poppe © 2008

Jag har fått äran att vara med i juryn för Norske Reklamfotografers (NRF) årliga tävling, UTSNITT08. Prisutdelningen skedde nu i fredags 27:e februari och juryns ursprung skulle vara hemligt till dess. Därför har jag varit tvungen att vara tyst om uppdraget tills nu.

Juryn bestod av Anna Eriksson, kurator och grundare av Etsabild. Bo Bergström, AD, lärare och författare i visuell kommunikation. Simon Cederquist, fotograf. Filip Cederholm, fotograf. Och så jag, Knut Koivisto, fotograf.

Det var både spännande och lärorikt att få vara en del av tävlingen.

Nu över till det som jag fick mig att fundera mycket. Efter att arrangemanget var över så kom flera av deltagarna fram till mig för att snacka lite. Många av dem började med orden ungefär så här: Ni i Sverige som har fotografer som ligger så långt före oss i Norge.. osv.

Jag blev förbluffad för jag är nämligen övertygad om att det INTE är så. Jag känner flera helt lysande norska fotografer. Några troligen bättre än svenska motsvarande. I Norge har man en fotografisk workshop-tradition som vi i Sverige helt saknar. Man har det årliga Nordic Light Events som drar internationella storheter inom fotografi varje år. Listan kan göras längre.

När jag tänker på vad jag sett av norska fotografer genom åren så kan jag bara konstatera att jag tycker de är minst lika bra som de svenska.

Om man tar hänsyn till de båda ländernas storlek så tror jag inte det är någon större skillnad mellan ländernas kompetens inom fotografi. I dagens globala media samhälle sitter både svenskar och norrmän och studerar vad som görs på den internationella scenen och lär sig av det.

Jag tror inte problemet är vem som är bättre! Problemet är att fotografer studerar andra fotografer för att få inspiration. Då blir det bara rundgång. Det gäller att hitta sin inspiration från annat håll än fotografi!

Jag har funderat själv idag varifrån jag får min inspiration och försökt hitta ett svar. Efter en stunds bilkörande kom jag på det (jag hade ett ärende men man tänker bra när man kör bil). Människors tankar! Jag gillar att sitta och lyssna på människor som berättar om sina liv och hur de tänker. Det är något fundamentalt och vi är alla lika på det planet. Vi har våra drömmar och önskningar. Vår längtan och våra bekymmer.

Visst, jag skall erkänna att jag sneglar på andra fotografer och har några egna favoriter jag återkommer till. Men det blir mindre och mindre viktigt med åren. Jag har också några andra inspirationskällor men de väntar jag lite med att avslöja.

Jag vill bara avsluta med att få säga till alla norska fotografer: Kom igen! Kämpa på! Ni är lika bra!

Avslutningsvis, från mig, en ödmjuk bugning för vårt broderland, som jag tycker så mycket om.

/Knut


Ett stort tack till Tine Poppe som lät mig låna bilden som fick brons i modekategorin!

Resultatet av UTSNITT08