fredag 12 september 2008

Jag minns Helmut Newton

Foto: Dag Öhrlund
Jag minns det som om det vore igår. Jag och vännen Dag for till Göteborg för att lyssna på föredrag av Helmut Newton. 1 1/2 halv timme i mästarens närvaro och han delade med sig av sin visdom. Dags för frågor. Inte många. Helmut Newton klev ner och beklagade att ingen vågat utmana honom med krävande frågor. Ställa honom mot väggen. Så som fotoskolseleverna gjort tidigare på dagen. Helmut Newton tyckte om att utmana och vara i hetluften.

Därefter gick vi och såg Helmut Newtons utställning på Hasselblad Center. Lyckan var total. Så mycket fantastisk fotografi på en dag!

Men så dök han plötsligt upp framför oss, Helmut. Dag och jag gjorde en pakt:

Jag gick fram till Helmut, skakade hand och bedyrade min kärlek. Klick. Dag fotograferade. Dag gick fram, skakade hand och bedyrade sin kärlek. Klick. Knut fotograferade.

Idag är jag otroligt glad för att vi gjorde det, talade med honom. Men när jag tänker tillbaks undrar jag vad de andra som stod runt omkring egentligen tänkte. De stod bara där. Med en tom "säkerhetszon" på cirka 1 meter, vinglas i hand och sneglade på mannen i ögonvrån.

Ingen som klev fram och gratulerade.

Kanske trodde han att de inte gillade honom.

Passa på när du får tillfälle att visa din respekt för de du uppskattar. I morgon kan det vara försent.

/Knut

onsdag 10 september 2008

sen kväll på kumharas (spanien - ibiza)


ca en månad sedan fotade jag den här och den låg bland mina semester bilder och ropade ut och ville bli publicerad!
tänkte denna måste jag vissa upp!
Jag frågade efter solnedgångs platser, där man kunde fånga solnedgångsbilder,
då rekomenderade de kumhars, och jag fick leta och fråga, så det blev inte riktig solnedgång denna bild, jag fick en kvällsbild istället.. När jag kom fram så var det ganska sent, sen hade jag inte lust och gå tillbaka för en till! men det blev iallafall det här resultat!
Gå runt med kamera väskan i 35 grader och leta efter denna ställe var inte så lätt och hitta, egentligen så solen hann försvinna :-(
återkommer med andra solnedgångsbilder :)
/H